Aikido este o artă marțiala japoneză creată de către Morihei Ueshiba în 1920. Părintele Aikido s-a născut la 14 decembrie 1883 în Japonia, localitatea Tanabe, pe teritoriul Prefecturii Wakayama.
Cuvântul Aikido se poate traduce prin Calea Energiilor Unificate, fiind compus din 3 cuvinte:
- Ai – a unifica, a uni, a imbina;
- Ki – Spirit, Energie;
- Do – Cale (în sens spiritual).
O altă traducere ar fi Calea Aiki, Aiki fiind un principiu din artele marțiale care exprimă abilitatea de a te armoniza cu atacul unui agresor în scopul de a-l controla cu minim de efort.
Avându-și originile în tehnicile de luptă cu mâinile goale ori cu sabia sau sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, Aikido utilizează proiectări, fixari, luxari și într-o măsura mai mică lovituri.
Despre Morihei Ueshiba
În 1901 Morihei Ueshiba pleacă la Tokio unde începe sa studieze Ju Jitsu la Kito-ryu Dojo și scrimă la Shinkage-Ryu.
4 ani de armată, i-au îmbunătăţit considerabil condiţia fizică şi a obţinut primul atestat de instructor (Menkyo) de la Nakai Masakatsu, conducătorul şcolii Yagyu ryu.
La 29 de ani, Morihei Ueshiba conduce un grup de 80 de persoane (fermieri și pescari) în ținuturile sălbatice ale insulei Hokaido, insulă unde l-a întâlnit pe Takeda Sokaku, maestrul Daito-ryu Aiki-jutsu.
Morihei l-a invitat pe Sokaku la Ayabe pentru 6 luni în 1922, iar Sokaku i-a permis să activeze că instructor (Shihandai) Daito-ryu Aiki-jutsu, deși oficial nu a primit niciodată licența de instructor Soden (dreptul de transmitere completă) a tehnicilor Daito-ryu.
În 1928 Morihei se mută în Mita, apoi în Karuma-machi. În urma unei vizite și a vizionării unor tehnici de Aikido, Jigoro Kano, creatorul Judo-ului, a declarat: “Acesta este Budo ideal – adevăratul Judo”.
Organizația Aikikai, denumită și Aikikai So Hombu, s-a înființat în 1940 pentru a promova Aikido în Japonia și în afara ei. Organizarea a fost lăsată pe seama fiului său Kishomaru și a unor discipoli.
Din 1942 până în 1955, fondatorul Aikido și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Iwama. Aici a avut pentru prima dată în ultimii ani ocazia de a se dedica antrenamentului personal și meditației.
În acest sat izolat, departe de agitația din Tokyo, Morihei a formulat conceptul de Takemusu Aiki. Aceasta a fost o expresie a unui ideal de cel mai înalt nivel de aikido în care tehnicile perfect potrivite situației se nasc spontan.
Federația Internațională de Aikido este creată în 1975. Ea cuprinde 6 federații continentale din America de Nord și America de Sud și peste 40 de federații naționale. Devenit celebru, Morihei Ueshiba a fost decorat de către Guvernul japonez. Din aceast moment el va fi numit O Sensei (mare profesor).
Aikido în România
Istoria Aikido în România a început în anul 1991 când, la recomandarea maestrlui Fumio Toyota – cu acordul Hombu Dojo, Sensei George Raicu înființează organizația Aikikai România.
La 4 ani de la înființare, Aikikai România devine prima organizație de Aikido din România recunoscută de către Aikikai So Hombu.
Aikikai România a urmărit să promoveze practica tradițională a Aikido, având întotdeauna sprijinul organizației mondiale, fiind organizate periodic seminarii internaționale inclusiv cu Masatake Fujita, 8 Dan, Hombu Shihan, elev direct și secretar personal al fondatorului aikido, maestrul care a avut cea mai importanta contribuție în formarea instructorilor de aikido Aikikai din România.
După trecerea în neființă în 2014 a fondatorului Aikikai România, George Raicu Sensei, organizația și-a reluat activitatea un an mai târziu prin fiul acestuia, Andrei Raicu, și a altor practicanți și elevi, astfel noul președinte a devenit Mihăiță Deleanu, 5 Dan (membru încă de la înființarea organizației), vicepreședinte Adrian Bunea, 6 Dan, și secretar general Sorin Despa, 6 Dan.
Noua conducere este recunoscută și autoizată de Aikikai So Hombu.
În prezent Aikikai România are 21 dojo-uri în orasele București, Ploiești, Pitești, Râmnicu Valcea, Buftea, Balotești, Piatra Neamț, Oradea, Târgu-Mures, 83 yudansha (centuri negre) recunoscute de organizația Aikikai din Japonia și acordate de Doshu Moriteru Ueshiba (nepotul fondatorului și Președinte al Aikikai Japonia – Aikido Hombu Dojo).