Marc Marquez - Le Mans 2018Marc Marquez a câștigat cursa clasei MotoGP la Le Mans. Ibericul a câștigat cel de-al treilea grand prix din 2018 după o nouă cursă controlată foarte bine. Debutul cursei l-a adus în prim-plan pe Jorge Lorenzo. Spaniolul a țâșnit din linia a doua a grilei de start și a animat primele tururi ale cursei.

Dramatismul a fost omniprezent în primele tururi. Prima victimă a venit chiar în primul tur. Andrea Iannone a căzut, iar abandonul său a fost iminent. Următorul a fost Andrea Dovizioso. Pilotul echipei Ducati tocmai preluase conducerea de la coechipierul său, Jorge Lorenzo, atunci când a pierdut din senin controlul motocicletei. La fel ca în cazul lui Iannone, abandonul a fost iminent.

Apogeul dramatismului a fost atins doar două tururi mai târziu. Cu o intrare pe viraj total nepotrivită, Johann Zarco a căzut și a abanonat în cele din urmă spre nemulțumirea generală a publicului prezent la fața locului. După căzătura francezului, acțiunea părea că se va domoli.

Marc Marquez lovise între timp. El a trecut de Lorenzo și a preluat conducerea cursei. De altfel, Lorenzo nu a mai rezistat ritmului impus de Marquez și mai mult, a început să piardă poziție după poziție. Rând pe rând, Petrucci, Rossi, Miller și Pedrosa au trecut de spaniolul de la Ducati.

Ultimele tururi au fost lipsite de suspans. Marc Marquez a obținut o nouă victorie facilă, în timp ce, Danilo Petrucci și Valentino Rossi au completat un podium multicolor. Pe patru a sosit Jack Miller, în timp ce, la mică distanță, Dani Pedrosa și Jorge Lorenzo au sosit pe cinci și șase.

Maverick Vinales și-a găsit ritmul mult prea târziu și a încheiat doar pe locul al șaptelea. Topul primilor zece clasați a fost completat, în ordine, de Cal Crutchlow, Aleix Espargaro și Alex Rins. În zona punctelor, i-am mai regăsit și pe Pol Espargaro, Hafizh Syahrin, Franco Morbidelli, Bradley Smith și Takaaki Nakagami.

În clasamentul general, Marc Marquez și-a asigurat un avantaj monstruos de pe seama evenimentelor de astăzi. Campionul mondial en titre conduce cu un avans consistent. El are 95 de puncte după primele cinci etape, în timp ce, următorul clasat, Maverick Vinales are 59. Podiumul provizoriu este completat de Johann Zarco, care, a rămâne cu cele 58 de puncte acumulate înainte de etapa de la Le Mans.

Următoarea întrecere a clasei MotoGP va avea loc în perioada 1-3 iunie, la Mugello, gazda Marelui Premiu al Italiei.

Text – Paul Athes
Foto – Red Bull.com

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.